Composiet facings

Composiet facings worden gemaakt van een kunsthars, gevuld met glasdeeltjes die de uiteindelijke slijtsterkte en glans bepalen. De gewone witte vullingen waarmee gaatjes in de kiezen gevuld worden bestaan ook uit composiet. Deze composieten hebben verschillende samenstellingen en grootte van de glasdeeltjes. Er bestaan composieten speciaal voor de voortanden waarmee composiet facings gemaakt worden.

Composiet facings, de behandeling

Composiet facing behandeling

De vervaardiging van composiet facings wordt gedaan in één zitting. Als de tand scheef staat zal de punt die te ver naar voren steekt afgeslepen worden. Als de tand niet naar voren uitsteekt zal het glazuur alleen iets opgeruwd worden met een freesje om de facings beter te kunnen laten hechten. Als de tand echt niet dikker mag worden zal er ongeveer een halve millimeter glazuur afgeslepen worden. Dit is maar een klein deel van de totale dikte van het glazuur.

Nadat de tand afgeslepen is worden er nog een aantal voorbereidingen gedaan om de composiet facings te maken. Zo wordt er een cofferdam of rubberdam aangelegd om te voorkomen dat er speeksel bij kan komen en zullen er dunne plastic stripjes tussen de tanden geschoven worden welke op zijn plaats worden gehouden door kleine wiggetjes. Dit geeft wat druk op de tanden die heel normaal is. Vervolgens worden de composiet facings gemaakt door eerst het glazuur te behandelen met een zuur en een bonding agent voor de hechting. Daarna wordt laagje voor laagje composiet aangebracht en met een blauwe lamp uitgehard, net als bij gewone vullingen. Vervolgens worden de facings in de juiste vorm geslepen en afgewerkt met schuurstripjes, freesjes en polijstmiddelen.

Voordelen van composieten facings

  • Composiet facings zijn relatief goedkoop. Omdat het rechtstreeks in de mond gemaakt wordt zijn er geen tandtechnische kosten en dat maakt composiet facings veel minder duur dan porseleinen facings.
  • Een composiet facing wordt in één zitting gemaakt.
  • Composiet facings kunnen makkelijk gerepareerd worden. Zeker als er kans is dat de facing makkelijk beschadigd kan worden, zoals bij tandenknarsers of nagelbijters, is dit een groot voordeel. Slechts een klein stukje opruwen en met nieuw composiet repareren is voldoende. De facings zijn na reparatie nog net zo sterk al daarvoor.
  • Composiet facings zijn een ideale oplossing als er een beetverhoging moet worden gerealiseerd. Bij mensen die veel last hebben van erosie (aantasting door zuur) of door andere redenen een te lage beet hebben kunnen facings met een beetverhoging gebruikt worden om de beet te verhogen door middel van het Dahl effect. Meer hierover is te lezen in het artikel Occlusieopbouw met directe restauraties (download pdf).

Nadelen van composieten facings

  • Composiet facings verkleuren makkelijker dan porseleinen facings. Aanslag en dof worden gebeurt sneller dan bij porseleinen facings omdat composiet microscopisch minder glad is.
  • Het gebrek aan transparantie bij een composiet facing. Composiet is niet heel transparant, terwijl glazuur dat wel is. Zeker bij tanden die een erg transparante glazuurrand hebben (een blauwige snijrand) kunnen composiet facings een doods effect geven. Dit is te ondervangen door met glazuur- en incisale (rand) composietkleuren te werken waarbij de blauwige transparantie kan worden nagebootst. Ook kunnen de facings natuurlijker worden gemaakt door met meerdere kleuren te werken, bijvoorbeeld aan de zijkant en aan de tandvleesrand. Dit vergt echter wel ervaring en kunde van de tandarts. Er zijn tandartsen gespecialiseerd in esthetische tandheelkunde die dat heel mooi kunnen, maar er zijn ook huis-tandartsen die veel ervaring hebben in het maken van deze facings. Gelukkig zijn veel tanden niet zo transparant van zichzelf dat dit een groot probleem is.
  • Een relatief nadeel is de minder lange levensduur van composiet facings. Een gemiddelde levensduur van vijf jaar is normaal. Dit nadeel is wel relatief aangezien de composiet facings zo makkelijk opnieuw gepolijst of gerepareerd kunnen worden.

Verschil composiet en porselein

Porseleinen facings zijn duurder, gaan jaren langer mee en blijven wit. Composieten facings worden in de loop der jaar doffer en moeten sneller worden vervangen.

Meer weten over porselein facings? Lees hier meer.

Geplaatst in: De behandeling