Facings bleken

Kun je facings bleken of niet? Verkleurde tanden kunnen gebleekt worden met waterstofperoxide of carbamideperoxide houdende bleekgels, speciaal voor het tanden bleken. Deze bleekgel zal alleen de organische afzettingen op en in je glazuur afbreken. Het glazuur zelf wordt bij normaal gebruik vrijwel ongemoeid gelaten. In het geval van bestaande facings die verkleurd zijn door bijvoorbeeld rookaanslag en koffie en wijnvlekken, zal ook die verkleuring verdwijnen. Het materiaal waarvan facings gemaakt worden, composiet of porselein, wordt door de bleekgel ongemoeid gelaten. Dit houdt in dat als de facing van zichzelf al te donker is, door een te donkere kleur composiet of porselein, deze nooit lichter zal worden.

Nieuwe facing en tanden bleken

Facings bleken

Facings bleken niet maar je tanden kan je wel bleken. Indien je andere tanden gebleekt worden en de al bestaande facing paste mooi qua kleur bij de rest van het gebit, zal de facing na het bleken dus donkerder blijven en eventueel vervangen moeten worden. Indien je wilt gaan tanden bleken, stel het maken van de nieuwe facings dan nog heel even uit als niet alle tanden worden voorzien van een facing. Na het bleken zal de kleur in de eerste weken altijd iets terug lopen dus als de facing naast een natuurlijke tand komt moet de kleur van de facings altijd pas na een aantal weken bepaald worden. Soms is de kleur pas anderhalf tot twee maanden na het bleken stabiel. Even wat tijd nemen maakt het eindresultaat dan echt mooier.

Facings bleken of naar de mondhygiëniste?

De materialen van facings bleken niet mee maar als facings en de andere tanden verkleurd zijn door aanslag, is het wel heel goed mogelijk om de facings en je gebit te laten reinigen en polijsten door de tandarts of mondhygiëniste. Een facing van porselein kan worden gepolijst met hele fijne polijst-strips of polijstpasta. Een verkleurde facing van composiet kan worden gepolijst met dezelfde schuur- en polijst middelen waarmee de facing gemaakt en afgewerkt is. Met name composiet facings zijn gevoelig voor sterke verkleurders zoals koffie en wijn en zullen derhalve af en toe opgefrist moeten worden. Een korte afspraak bij de tandarts of mondhygiëniste is alles om je facings weer mooi te maken. Zo kan je dus wel facings bleken!

Geplaatst in: Facings