Alternatief voor facings

Zijn facings slecht voor je tanden? Facings zijn een mooie oplossing voor scheve of verkleurde tanden. Toch is het soms wenselijk om een alternatief voor facings te hebben. Bij mensen die veel tandenknarsen of nagelbijten, is het risico op breuk van de facings groter. Ook als je een zwak gebit hebt of liever niet je tanden wil slijpen en veel last van gaatjes kan je misschien beter aan een alternatief voor facings denken.

Een alternatief voor facings: kronen

Kronen

Bij facings wordt de achterkant van de tand niet bedekt met porselein (of composiet). Dus als je een verhoogde kans hebt op gaatjes, kan je beter kiezen voor kronen als alternatief voor facings. Kronen bedekken wel de achterkant van de tand waardoor de hele tand beschermd is tegen tandbederf, tot aan de tandwortel. Ook als er al hele grote vullingen aan de achterkant van de tand zitten kan een kroon beter zijn.
Facings zijn minder bestand tegen extreem hoge krachten dan kronen. Als er heel veel kracht op de tanden komt kun je ook beter een alternatief nemen. Kronen zijn beter bestand tegen tandenknarsen, nagels bijten, penbijten of andere gewoonten. Toch kunnen ook kronen breken, dus het allerbeste is natuurlijk om slechte gewoonten af te leren.

Een beugel

Een beugel als alternatief voor facings is zeker aan te raden als de tanden nog helemaal gaaf zijn en qua vorm ook mooi. Een alternatief voor facings waarbij je je gave tanden houdt is natuurlijk het beste. Als je geen echte redenen hebt om direct resultaat te hebben, dan is een beugel als alternatief de gewenste behandeling. Scheve tanden ontstaan vaak door ruimtegebrek. Dat betekent dat als je facings zet op scheve tanden, je smallere tanden zal houden, wat soms net onnatuurlijk kan zijn. Een beugel is daarom soms een beter alternatief.

Tanden bleken

Als je tanden qua vorm en stand eigenlijk prima zijn maar je vindt de kleur niet mooi, of je hebt verkleuringen, dan kan je als alternatief voor facings ook je tanden bleken. Tanden bleken doe je niet alleen als je gewoon wittere tanden wilt, maar ook plaatselijk lelijke plekken of vlekken kan je bleken. Als je je aan de aanwijzingen houdt is tanden bleken onschadelijk voor je tanden en het werkt heel goed. Een uitstekend alternatief voor facings dus als je gave, maar verkleurde tanden hebt.

Bleken en beugel

Scheve en verkleurde tanden maken soms dat je gebit er heel slecht uitziet, ondanks dat je gezonde tanden hebt. Facings zijn dan een snelle en mooie oplossing. Toch is het alternatief voor facings in de vorm van een beugel en tanden bleken, in tandheelkundig opzicht beter. Gave tanden die netjes op een rij staan zijn het beste schoon te houden en zullen daarom in de loop van de jaren het mooist blijven. Hoe schever tanden staan, hoe dikker de facings hier en daar worden om het allemaal gelijk te maken. Een alternatief voor facings houdt in zo’n geval wel een langdurige behandeling in, maar bedenk dat het resultaat uiteindelijk later een gezonder gebit is. Facings zijn weliswaar met twee behandelingen klaar maar een beugel en eventueel bleken, als alternatief voor facings, kan soms de levensduur van je gebit met wel tientallen jaren verlengen!

Geplaatst in: Facings