Facings op ondertanden

Facings op ondertanden

Facings worden meestal gemaakt op je voortanden, een enkele keer ook aan de zijkant van je kiezen. Maar wat als je facings op je ondertanden wilt? Als je tevreden bent over je voortanden, maar je ondertanden staan schots en scheef, wat doe je dan? Facings op ondertanden kunnen maar in een beperkt aantal gevallen gemaakt worden. Gelukkig liggen ondertanden vaak niet in het zicht, meestal blijven ze verborgen achter je onderlip zodat facings niet vaak nodig zijn. Echter, soms zijn scheve ondertanden wel degelijk storend.

Facings op ondertanden liggen in het bijtvlak

Het grote probleem van facings op ondertanden is dat je er rechtstreeks op bijt. Bij een normale beet liggen de snijranden van de ondertanden tegen de binnenkant van de boventanden. Facings op ondertanden krijgen dus de volle laag van de kauwkrachten, terwijl facings op boventanden tijdens het kauwen geen krachten krijgen. Alleen tijdens afbijten kunnen de snijranden elkaar raken en zo eventueel de facings beschadigen, als de krachten te groot zijn. Vooral nagelbijten is berucht. Facings op ondertanden krijgen ook bij gewoon kauwen veel te verduren waardoor ze veel minder lang mee zullen gaan.

Niet doen dus?

Er zijn wel degelijk omstandigheden waaronder facings op ondertanden geen enkel probleem zijn. Iemand die van zichzelf weinig kauwkracht heeft zal ook nooit grote krachten op zijn facings kunnen zetten. Een tandenknarser daarentegen zet zulke enorme krachten dat facings op ondertanden echt zullen breken.
Een omgekeerde frontbeet, de ’centenbak’, maakt dat facings geen contact maken en dus bijna nooit zullen breken door te grote krachten erop.
Bij een open beet: zowel in horizontale als in verticale richting kan een beet ook open zijn. In dat geval maken de tanden geen contact, hoe je ook bijt. Bij een open beet kan je ook zonder problemen facings op ondertanden maken.

Facings op ondertanden of een beugel?

Het alternatief voor facings op ondertanden is een beugel. Als je een gewone beet hebt en de facings zullen te grote krachten krijgen zou je kunnen overwegen om een beugel te nemen. Een enkele keer staan de tanden zo scheef door ernstig ruimtegebrek dat het trekken van een tand een optie is. Dan kunnen de resterende ondertanden met een beugel recht gezet worden, zonder een hele uitgebreide beugelbehandeling die het ruimte gebrek op zou lossen. De keuze tussen facings  of een beugel is afhankelijk van de gebitssituatie en moet dus altijd met je eigen tandarts besproken worden.

Geplaatst in: Facings