Facings: wat zijn het?

Wat zijn facings? Heel simpel gezegd zijn facings op je voortanden een laagje materiaal waardoor onvolkomenheden gemaskeerd worden. Deze onvolkomenheden kunnen bijvoorbeeld verkleuringen zijn of een onregelmatige stand van je tanden. Met een facing of meerdere facings kan op relatief eenvoudige manier je hele gebit een facelift ondergaan. Er worden twee soorten facings gemaakt: porseleinen facings (keramiek) of composiet facings.

Alternatieven

Keramische facing

Facings zijn niet de enige oplossing. In plaats van facings kan ook gekozen worden voor tanden bleken. als het probleem bestaat uit verkleuringen van de tanden. Als je tanden scheef staan kan je natuurlijk ook een beugel overwegen. Bij elke behandeling zijn er nadelen en voordelen die tegen elkaar afgewogen moeten worden. De staat van het gebit, de mate van verkleuring of scheefstand, het prijskaartje en de duur van de behandeling zijn allemaal factoren die meewegen of er wel of niet voor facings gekozen wordt. Dit kan uiteraard het beste in overleg met de behandelend tandarts gedaan worden. De tandarts kan verschillende offertes maken en adviseren of facings de beste optie zijn. Wellicht is er in jouw geval toch een beter alternatief voor de facings is.

Hoe worden facings gemaakt?

Porseleinen facings worden gemaakt door een tandtechnieker op het tandtechnisch laboratorium. De behandeling zelf moet altijd gedaan worden door een tandarts. De eerste behandeling voor een of meerdere facings bestaat uit het (licht) afslijpen van de tanden en het nemen van een afdruk. De hoeveelheid die afgeslepen wordt hangt ook weer af van hoeveel er aan de vorm gecorrigeerd moet worden. Ook wordt nauwkeurig de kleur bepaald die de facings moeten krijgen. Eventueel zal een noodrestauratie gemaakt worden en dan kunnen de porseleinen facings op het laboratorium gemaakt worden.

De facings bevestigen

De tweede afspraak, meestal een week later, is om de facings te bevestigen aan de tanden. Door middel van een ets techniek wordt elke facing apart met een composiet cement aan de tand geplakt. Deze bevestiging is zeer stevig. Lees ook composiet facings en porseleinen facings voor meer informatie over de behandeling.

Facings voor een nieuwe look

Als je een facing op een lelijke of scheve tand aanbrengt verandert je totale uiterlijk. Soms is een facing daarom al genoeg om je zelfvertrouwen op te krikken en weer te kunnen lachen. Vaak worden alle voortanden voorzien van facings en dat kan een enorme impact hebben op je totale uitstraling, zie bijvoorbeeld deze voor en na-foto’s. Aarzel daarom niet om aan je tandarts te vragen of facings bij jou mogelijk zijn.

Geplaatst in: Facings