Een enkele facing

De allermooiste esthetiek krijg je door niet één facing te laten plaatsen maar facings op alle voortanden tegelijk. Zo kunnen op het laboratorium alle tanden tegelijk in dezelfde vorm en kleur gemaakt worden. Een porseleinen facing wordt gemaakt door een standaard kleur porselein individueel aan te passen. Door ze tegelijkertijd te maken worden ze exact hetzelfde. Als je een enkele facing op een later tijdstip qua kleur aanpast aan de anderen loop je kans op kleurverschil.

Enkele facing op dode tand

Soms is het echter niet wenselijk om alle voortanden te voorzien van een facing. Als er slechts één tand afwijkt van kleur of vorm, bijvoorbeeld een dode tand, dan is het zonde om de andere, gave, tanden allemaal te moeten voorzien van een facing. In dat geval is het voor een tandtechnicus bijzonder lastig om het porselein van de facing exact in de kleur van het glazuur te bakken.

Kleur van de facing

Kleur bepaling enkele facingKleurverschil met de rest van het gebit ontstaat makkelijk als er één facing gemaakt wordt naast de andere tanden. Normaal gesproken wordt de kleur van een facing bepaald aan de hand van kleurstalen, tekeningen en digitale foto’s die naar het laboratorium gestuurd worden. Omdat de tandtechnicus het gebit niet ’live’ ziet, is het niet makkelijk om de kleur van de tanden exact na te bootsen in de facing. Een manier om toch zo optimaal mogelijk eindresultaat te krijgen is om tijdens de vervaardiging van de facing aanwezig te zijn op het laboratorium. Een tandtechnicus kan dan elke stap in het opbakken en inkleuren van de porseleinen facing direct in de mond controleren. Zo kan de kleur van de andere tanden zo optimaal mogelijk nagebootst worden. Het uiteindelijke vastzetten van de facing wordt later door de tandarts gedaan, dat kan niet op het laboratorium.

Geplaatst in: Facings