Facings kosten

De facings kosten kunnen erg uiteen lopen, van 80 euro voor een simpele facing tot 800 euro voor een hele nieuwe smile, afhankelijk van het materiaal waarvan de facings gemaakt worden, de methode en de omstandigheden in de mond.

Composiet facings kosten relatief weinig omdat ze in één keer in de mond gemaakt worden. Porseleinen facings kosten veel meer omdat ze vervaardigd worden op een tandtechnisch laboratorium en in een latere behandeling vastgezet worden.

Composiet facings

Kosten facings

Composiet facings kosten meestal tussen de 80 en de 100 euro per stuk. De tarieven bij de tandarts zijn inclusief eventuele verdoving, cofferdam en andere handelingen die noodzakelijk zijn voor het maken van de composiet facings. Vaak kun je facings in termijnen betalen of achteraf betalen.

Composiet facings kosten niet veel in vergelijking met porseleinen facings. Een enkele keer worden prijzen tot wel 250 euro voor een composiet facing gerekend in gespecialiseerde klinieken. Deze prijzen zijn extreem hoog en zijn alleen gerechtvaardigd in bijzondere omstandigheden. Deze bijzondere omstandigheden zijn er bijvoorbeeld indien er sprake is van zeer arbeidsintensieve behandelingen en zeer complexe technieken in speciale gevallen. In geval van bijvoorbeeld extreme slijtage, erosie of aangeboren afwijkingen kunnen tanden en kiezen opgebouwd worden met composiet met een speciale mal-techniek en een wax-up. Dit wordt veelal gedaan door gespecialiseerde tandartsen en dit zijn geen composiet facings meer maar kronen van composiet.

Gewone composiet facings kosten minder en worden gemaakt op de voortanden en hoektanden en niet op de kiezen.

Porseleinen facings

Porseleinen facings kosten veel meer dan composiet omdat ze apart in een tandtechnisch laboratorium gemaakt worden. Porseleinen facings kosten tussen de 300 en 800 euro per stuk.

Het prijsverschil tussen tandartsen is niet altijd te verklaren. De kosten voor porseleinen facings  zijn onder te verdelen in het honorarium van de tandarts en de techniekkosten. Het honorarium is het tandartsdeel van de nota. Het honorarium van tandartsen is erg variabel en afhankelijk van de praktijkkosten, de specialisatiegraad en de gemiddelde tijd die de tandarts met de behandeling bezig is. Honoraria variëren van 130 euro tot soms wel 500 euro. Porseleinen facings kosten echter gemiddeld qua honorarium tussen de 150 en 280 euro. Tandartsen die gespecialiseerd zijn in esthetische tandheelkunde en meer ervaring hebben in porseleinen facings kosten over het algemeen ook wat meer. Vraag je tandarts gerust naar zijn of haar ervaring en extra scholing op dit gebied.

Techniekkosten porseleinen facings

Hoe duur zijn de techniekkosten voor facings? De techniekkosten zijn de kosten die de tandarts moet betalen aan het tandtechnisch laboratorium en worden één op één aan de klant/patiënt doorberekend. Eventueel kan je een kopie van deze nota vragen aan je tandarts.

De porseleinen facings kosten qua techniekkosten meestal ongeveer tussen de 150 en 200 euro.

Er zijn verschillende methodes om de porseleinen facings te maken en er zijn verschillende porseleinsoorten. Een methode waarbij door middel van een scan een kapje wordt gemaakt waar het porselein met de hand opgebakken wordt (bijvoorbeeld Procera) is wat goedkoper dan een methode waarbij de volledige facing met de hand op maat gemaakt wordt (bijvoorbeeld Fortress). De keuze tussen deze wordt o.a. gemaakt door de benodigde dikte van de facings. Soms moeten de facings juist dik zijn omdat de tanden veel te klein zijn, bij andere tanden wil je juist zo dun mogelijke facings. Dikke facings kosten niet meer dan dunne facings, het gaat niet om de hoeveelheid porselein, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vroegere gouden kronen waar porselein opgebakken was.

Bijkomende facings kosten

In bepaalde omstandigheden kunnen er bij zowel de porseleinen als de composiet facings kosten bijkomen. Dit kan bijvoorbeeld als de facings gemaakt worden bij ernstige slijtage of klachten waardoor de beet verhoogd of veranderd moet worden. In dat geval kunnen studiemodellen, modellen ten behoeve van een zogenaamde wax-up of een individuele beetbepaling waarbij de baan van de kaakgewrichten geregistreerd wordt, extra kosten met zich mee brengen. De facings kosten dan niet zozeer meer maar er komen andere behandelingen bij.

Vraag altijd om een gedetailleerde offerte zodat de facings kosten en alle bijkomende kosten van te voren duidelijk zijn.

Wat kosten facings in 2022?

De prijzen voor facings zijn, afhankelijk van het type behandeling dat je ondergaat, samengesteld in V-codes of R-codes.

Het is altijd verstandig om bij je tandarts en/of zorgverzekeraar te informeren in hoeverre een behandeling met facings voor een gedeeltelijke vergoeding in aanmerking komt vanuit je aanvullende tandartsverzekering.

Het gaat bij het plaatsen van facings om de volgende behandelcodes:

CodeOmschrijvingTarief 2022
V15Aanbrengen schildje van tandkleurig plastisch materiaal (facings)€ 73,01
R78*Schildje van keramiek of kunststof, zonder preparatie€ 73,01
R79*Schildje van keramiek of kunststof, met preparatie€ 121,68
Dit zijn de algemene tarieven van facings bij de tandarts in het jaar 2022.
Geplaatst in: Financieel