Cosmetische tandheelkunde

Binnen de tandheelkunde komen steeds meer specialismen. Het vakgebied is de laatste jaren uitgebreid met allerlei mogelijke behandelingen en de behandelingen worden steeds technisch ingewikkelder. Daarom zijn er veel tandartsen zijn die zich specialiseren. Een van de specialismen is de cosmetische tandheelkunde. Hier gaat het niet altijd om tandheelkundig noodzakelijke behandelingen ter behoud van je tanden, maar om ze zo optimaal mogelijk te verfraaien. Toch is deze vorm van tandheelkunde vaak ook om tanden en kiezen te redden. Bijvoorbeeld een gaatje in je tand vul je liever niet met een lelijke grijze vulling. Dus om het gaatje te behandelen kies je voor een zo mooi mogelijke vulling, facing of porseleinen kroon. Ook dat is cosmetische tandheelkunde.

Je uiterlijk verfraaien

Cosmetische tandheelkunde

Cosmetische tandheelkunde is dus gericht op uiterlijke verfraaiing. Dit kan door middel van tanden bleken, beugels, facings, implantaten, tandvleestransplantaten, porseleinen kronen, chirurgie of een combinatie van deze behandelingen. Veel tandartsen doen zelf een van de cosmetische behandelingen vaker en bouwen zo expertise op, anderen specialiseren zich zodanig dat ze één aspect van de cosmetische tandheelkunde alleen nog maar doen. De meeste tandartsen die cosmetische handelingen verrichten werken nauw samen met andere tandartsen, elk doen ze datgene waar ze het beste in zijn.

Kliniek voor Cosmetische Tandheelkunde

Tandartsen kunnen in een kliniek voor cosmetische tandheelkunde samenwerken, waarbij ze als team samenwerken. Doordat men in een kliniek de mogelijkheid heeft om veel overleg te plegen, bij elkaar te kijken en patiëntenbesprekingen te houden, is dit ideaal voor mensen die een ingewikkelde behandeling moeten of willen ondergaan. Deze klinieken hebben echter wel meer overheadkosten en vaak ook een sjiekere, duurdere uitstraling. Dat vertaalt zich in de prijs van de behandeling. Voor relatief eenvoudige handelingen zoals facings of tanden bleken kan je ook goed terecht bij elke andere tandarts. De behandeling is niet anders dan in de kliniek voor Cosmetische Tandheelkunde.

Tip: Zie hier enkele voor en na foto’s van facings.

Cosmetische tandheelkunde bij de kaakchirurg of orthodontist

Voor cosmetische tandheelkunde waarbij implantaten gezet moeten worden, zeker als er een botopbouw moet worden gedaan, kan je terecht bij de kaakchirurg. Ook bij kaakchirurgen zijn er specialisten op het gebied van implantaten. Voor operaties waarbij de kaak verplaatst moet worden (osteotomie) kan je zelfs alleen maar bij de kaakchirurg terecht. Denk bijvoorbeeld aan de ’centenbak’ of een terugliggende kin omdat de onderkaak te kort is. Deze behandeling gaat altijd in samenwerking met een orthodontist. Deze behandelingen vallen niet alleen onder de cosmetische tandheelkunde, maar worden meestal gedaan omdat er ook andere, functionele, afwijkingen zijn.

Geplaatst in: Facings