Facings op scheve tanden

Facings op scheve tanden

Facings worden gebruikt om verkleurde en/of scheve tanden mee te behandelen. Facings op scheve tanden laten zetten is een snelle manier van je gebit opknappen, maar is dit wel de ideale manier?

Een aantal factoren en bijkomende aspecten moet je wel meenemen in je besluit.

Een beugel of facings op scheve tanden?

Facings op scheve tanden of hoektanden kan technisch gezien bijna altijd. Toch kan het zijn dat de tanden zo scheef naar voren staan, dat de facings er alleen op kunnen als heel veel van de tand afgeslepen wordt. Als je op zich mooie gave tanden hebt is dat toch ook wel zonde. Facings op scheve tanden kunnen dus best veel tandmateriaal kosten.

Als je een beugel neemt, blijven je tanden tenminste helemaal intact. Nadeel is natuurlijk wel dat de behandeling veel langer duurt.

Facings op scheve, verkleurde tanden

Tandheelkundig gezien is de meest optimale behandeling om een beugel te nemen in plaats van facings op scheve tanden. Maar als je tanden ook nog eens erg verkleurd of te klein zijn, of de vorm is niet mooi? Dan zou je dus na de beugel alsnog facings moeten laten maken.

Facings op scheve tanden laten zetten is in dat geval wellicht een goede keuze. Toch kan het soms een mooier eindresultaat geven om allebei te doen; eerst een beugel en dan facings.

Bij ruimtegebrek

Als je facings op scheve tanden laat zetten als een of twee tanden erg naar achter staan, is er vaak ruimtegebrek in de kaak. Dat betekent dat als er facings op gezet worden, deze tussen de andere tanden ’gepropt’ moeten worden. Het resultaat zal zijn dat er een paar hele smalle tandjes tussen de anderen staan. Dit geeft vaak een onnatuurlijk beeld en zal esthetisch niet altijd acceptabel zijn.

In zo’n geval kan je dus beter geen facings zetten, maar toch echt een beugel nemen.

Wax-up laten maken

Vaak is het moeilijk om uit de losse pols te beoordelen of het esthetisch voldoende resultaat geeft om facings te zetten zonder beugel. In dat geval kan de tandarts een wax-up laten maken. Hiervoor moet je eerst happen voor gipsen modellen en kan de tandtechnicus met was (wax) de tanden de vorm geven die ze krijgen met facings.

Zo kan je zien wat het resultaat wordt met facings en kan je beslissen of je een beugel nodig hebt of niet. Een wax-up wordt soms ook vergoed door de verzekering.

Facings op scheve tanden moeilijk te poetsen

Als je facings op scheve tanden laat zetten, en de tanden verschillen onderling sterk qua stand, dan moet je de facings best dik maken op de tanden die het meest naar achter staan. Dat betekent dat ze wel heel erg dik worden.

Facings op scheve tanden staan dus met een relatief groot vlak tegen elkaar aan. Dat betekent dat je tussen de tanden/facings in, niet kunt poetsen. Dus facings op scheve tanden moeten echt elke dag geflost worden omdat er anders verkleuringen, tandsteen, aanslag en gaatjes kunnen ontstaan.

Een ludiek uitstapje: scheve tanden zijn in Azië een trend!

Een ludiek uitstapje bij dit onderwerp: de nieuwste trend die uit Japan komt overgewaaid zijn scheve tanden! Yeaba betekent in het Japans ’dubbele tand’ en refereert naar de trend om eruit te zien als een jong meisje. Kinderen hebben tijdens het doorbreken van het blijvende gebit vaak scheve tanden of ’dubbele tanden’. Sommigen zeggen dat het een reactie is op de doorgeschoten cultuur van té witte tanden en té mooie gebitten, anderen vinden het een prachtige manier om er weer jeugdig uit te zien en weer anderen zien de scheve tanden als een verontrustende trend om de jeugd te seksualiseren.

Hoe je ook over scheve tanden denkt, vrouwen die in plaats van mooie rechte tanden juist scheve tanden laten maken, willen er jeugdig en sexy uitzien. Bij yeaba tanden staan de puntige hoektanden naar buiten en de tweede snijtanden juist naar binnen. Ze worden ook wel vampier tanden genoemd.

De scheve tanden van Kirsten

Scheve tanden

Ook in de westerse wereld lijkt er een trend te zijn om scheve tanden of tanden met spleetjes te hebben. O.a. Lara Stone, Madonna en Georgia Jagger hebben hun karakteristieke look te danken aan hun spleetjes tussen de tanden. Kirsten Dunst heeft haar schattige uitstraling voor een groot deel te danken aan de kinderlijke stand en vorm van haar schots en scheve tanden. Waar Kirsten van nature yeaba heeft, laten vrouwen in Japan zich mooi en aantrekkelijk maken bij de tandarts door ”natuurlijk” scheve tanden te maken! Vooralsnog is dit een trend die bij vrouwen speelt, mannen wagen zich er nog niet aan. Kennelijk zijn scheve tanden, of in elk geval yeaba tanden, bij mannen toch minder aantrekkelijk…

Geen scheve tanden, toch yeaba!

De trend van yeaba is in Japan weliswaar erg populair, wat er bij ons in het westen gebeurt is toch enigszins aangepast. Je krijgt namelijk ook een jeugdig effect als je alleen de lengte van de tanden aanpast in plaats van meteen hele scheve tanden te laten maken. Het geeft een heel jeugdig effect om de middelste voortanden iets langer te maken, maar ook de hoektanden een flinke punt geven heeft een grappig effect. Avril Lavigne heeft het van zichzelf: puntige, lange hoektanden die een vampierachtige look geven. Nu zijn vampiers op dit moment erg hot, maar zo erg hoeft het nu ook weer niet. Een klein puntje en een beetje lengteverschil kan al heel wat uitmaken. Bij Avril geeft het ontegenzeglijk karakter aan haar gezicht, zonder dat je meteen je halsslagader beschermt.

Wie weet wat trendsettend Hollywood voor ons in petto heeft, wij zijn benieuwd of en wanneer yeaba een hit wordt in Nederland!

Geplaatst in: Facings