Facings gaan helaas niet levenslang mee, na een jaar of tien zullen facings vervangen moeten worden. Uiteraard is de levensduur sterk afhankelijk van hoe je ze verzorgd en wat je ermee doet. Bij iemand die nagels bijt of tandenknarst zullen sneller de facings vervangen moeten worden dan bij iemand die er heel voorzichtig mee doet. Ook de mondhygiëne speelt een grote rol in de levensduur van de facings.
Composiet facings vervangen
Composiet facings hebben als groot voordeel dat ze gerepareerd kunnen worden. Hele facings vervangen wordt daardoor niet zo vaak gedaan, meestal worden ze gedeeltelijk vervangen of gerepareerd. Nieuw composiet kan eenvoudig aan oud composiet geplakt worden. Hooguit moet even een verkleurd deel weg geslepen worden. Wel verkleurt composiet sneller dan porselein waardoor het eerder nodig is om de facings gedeeltelijk te vervangen. Facings vervangen of repareren met composiet is een eenvoudige ’ingreep’ en relatief goedkoop, dus uiteindelijk is het niet erg als dit wat vaker moet gebeuren dan bij porselein.
Porseleinen facings
Porseleinen facings vervangen is lastiger dan composiet facings, maar ook dit is goed mogelijk. Het is niet wezenlijk anders dan het maken van nieuwe facings alleen moet je wel beseffen dat je weer even met je eigen tanden loopt. Als die scheef staan of verkleurd zijn, loop je weer even ’au naturel’. Als ze niet te dun zijn kan de tandarts wel een noodrestauratie maken totdat de nieuwe facings klaar zijn, maar echt mooi is dat ook niet. Plan daarom goed wanneer je je facings wil vervangen.
Porselein reparatie of facings vervangen?
Een enkele keer komt het totaal niet uit om direct facings te vervangen. Of de facings zijn net nieuw en er breekt een stukje af door een ongelukje. In dat geval kan reparatie de voorkeur hebben boven hele facings vervangen. Ook kan reparatie prima als tijdelijke oplossing, dan kan je later de facings vervangen als het beter uitkomt.
Het repareren van facings gebeurt met waterstoffluoride, waarmee je het porselein kan etsen. Hiermee kan je hechting krijgen tussen het oude porselein en composiet. De reparatie wordt dus niet met porselein gedaan want dat moet worden gebakken in de oven. Wel kan soms het afgebroken stukje porselein met een composiet-cement op deze manier aan het oude porselein worden vastgeplakt. Direct vervangen kan je zo even uitstellen, maar uiteindelijk zal je wel een klein streepje zien op de overgang tussen porselein en composiet.