Facings of kronen

De tandarts komt soms met de keuze tussen facings of kronen. Maar waarop baseert hij/zij dat? Wat is nou eigenlijk het verschil tussen facings en kronen? Om een keuze te kunnen maken moet je eerst weten wat de verschillende eigenschappen zijn van facings of kronen, voordat je samen met de tandarts een beslissing neemt.

Facings of kronen, waar ligt de rand?

Facings of kronen

Het grote verschil tussen facings of kronen is dat een kroon helemaal over de tand heen gaat en een facing niet. De randen van facings of kronen liggen dus verschillend en dat is van belang voor de mondhygiëne en het tandvlees. Een kroon heeft zijn volledige rand bij of net onder de rand van het tandvlees. Een facing ligt alleen aan de voorkant net onder of bij de tandvleesrand. De rest van de rand ligt net aan de achterkant of tussen de tanden in, en in de buurt van de snijrand. De randen zijn toch vaak gevoeliger voor tandbederf en aanslag dan de rest van de (gladde) tand. Randen die onder het tandvlees liggen kunnen wat meer problemen geven bij ontstoken tandvlees. Het onderhoud van facings of kronen ligt dan ook bij het poetsen en flossen verschillend. Bij kronen is het heel belangrijk om te reinigen tot onder het tandvlees, bij facings liggen de randen in makkelijker te reinigen gebieden.

Facings of kronen: wat is beter bij mij?

Een ander verschil tussen facings of kronen, is de hoeveelheid tandmateriaal dat afgeslepen wordt. Bij facings is dat aan de voorkant een dun laagje, tenzij de tanden uitsteken naar voren, dan is het uiteraard meer. Soms kunnen facings zonder slijpen gemaakt worden, dan hoeft er niets van de tand afgehaald te worden.
Bij kronen moet er altijd helemaal rondom de tand een laag afgeslepen worden. Als de tand dan ook nog qua stand gecorrigeerd moet worden (veel aan de voorkant eraf) dan blijft er soms weinig van de tand over. Toch is het soms nodig dat de achterkant van de tand ook mee behandeld wordt. Denk aan gaatjes of grote vullingen aan de achterkant van de tand. Dan is een kroon eerder geïndiceerd. Ook de manier van dicht bijten kan meespelen. Een hele diepe beet of een open beet, waarbij de tanden elkaar niet raken, kan het verschil in keuze tussen facings of kronen maken.
Dus de keuze tussen facings of kronen hangt af van de stand van de tanden, de staat van de tanden en de beet. De tandarts kan hierin adviseren, de keuze tussen facings of kronen is een tandheelkundig vraagstuk.

Zijn facings tanden sterker dan kronen?

Er zijn twee factoren die meespelen qua sterkte van de facings of kronen. Ten eerste de versterking die facings of kronen geven aan de tand zelf en ten tweede de breukweerstand van de facings of kronen.
Qua versterking van de tanden doet een (dunne) facing niet veel. Kronen daarentegen kunnen een zwakke tand, juist omdat ze de tand helemaal omvatten, beter beschermen tegen breuk.
De breukweerstand van porseleinen facings of kronen is eigenlijk hetzelfde, ze worden allebei van porselein gemaakt. Alleen omdat de rand van de facing op, of net voorbij de rand van de tand ligt zal deze rand af kunnen brokkelen bij bijvoorbeeld iemand die tandenknarst of nagels bijt. Dit is dus af te raden bij facings. Composiet facings kunnen beter tegen knarsen, al worden ook deze op den duur wel beschadigd, maar ze zijn weer veel beter te repareren.
Bij zeer ernstige tandenknarsers kunnen zowel facings als kronen stuk gaan door de enorme krachten die erop komen. In dat geval is het raadzaam om in ieder geval een beschermplaat te maken voor ’s nachts, aangezien de meeste tandenknarsers dan het ergste knarsen.

Facings of kronen op dode tanden

Dode tanden, tanden waar een wortelkanaalbehandeling in is gedaan, kunnen ook worden voorzien van facings of kronen. Het probleem van dode tanden is dat ze in de loop van de jaren brosser kunnen worden en vaak grote vullingen hebben. Als de tand inwendig gebleekt is is hij ook een beetje uitgehold, wat de tand kan verzwakken. Dat houdt in dat er soms weinig tandmateriaal over is, waardoor er geen keuze meer is voor facings of kronen: in dat geval kan er alleen nog maar een kroon gemaakt worden. Toch zijn er ook dode tanden die nog wel verder vrij intact zijn. Als de dode tand op zich nog vrij gaaf is en alleen een wortelkanaalbehandeling heeft gehad is het zonde om de tand van een kroon te voorzien. In dat geval, zeker als er weinig van de voorkant afgeslepen hoeft te worden, is een facing de aangewezen behandeling.
Dus de keuze voor facings of kronen op dode tanden is voornamelijk te maken op grond van de hoeveelheid tandmateriaal dat er over is en hoe sterk de tand is. Laat je goed informeren over facings of kronen door de tandarts!

Geplaatst in: Facings