Facings zonder slijpen

Facings zonder te slijpen

Het lijkt ideaal: je gaat naar de tandarts en je laat facings zonder slijpen aanbrengen op je tanden, en zonder dat de tandartsboor er aan te pas komt heb je een schitterende mond vol tanden.

Facings zonder te slijpen betekent niet meer dan dat de facings op de tanden geplakt worden, zonder dat er een laagje van de tand af gehaald wordt. Het is geen speciaal materiaal of speciale techniek, facings zonder slijpen heeft als voordeel dat je tanden intact blijven en het is makkelijker voor de tandarts. Helaas zijn facings zonder slijpen niet altijd mooi en soms kan het simpelweg niet bij jouw gebit.

Facings zonder slijpen bij te kleine tanden

Bij tanden die te dun, te smal en te kort zijn, zijn facings zonder slijpen inderdaad ideaal. Om tanden dikker, langer en breder te maken hoef je natuurlijk niet eerst je tanden af te laten slijpen.

Toch kan het niet altijd omdat tanden de natuurlijke neiging hebben om tegen elkaar aan te gaan staan. Daarom kunnen te kleine tanden soms scheef zijn gaan staan of helemaal verschoven zijn waar door het toch niet mogelijk is om facings zonder slijpen te maken.

Geslepen tanden voor facings is in dat geval helaas iets wat je zal moeten accepteren.

Bij een spleetje tussen je tanden

Een goede indicatie om facings te maken is bij het bekende spleetje tussen de voortanden. Om dit dicht te maken kan je facings zonder slijpen op beide tanden maken, zodat elke facing de helft van het spleetje overbrugt. Wel worden de tanden hier door breder. Als het spleetje te breed is ziet dat er onnatuurlijk uit. Daarom moet soms de andere kant van de tand (die wel tegen een tand aanstaat) afgeslepen worden om de extra breedte te compenseren. En dan moeten de spleetjes die daar ontstaan weer opgevuld worden door de buurtand breder te maken. Dus bij grote spleten tussen de voortanden is het soms het mooier om facings te maken op de twee middelste voortanden mét slijpen en facings zonder slijpen op de twee tanden aan weerszijde.

Vraag echter in het geval van een hele grote spleet toch ook even aan de tandarts of orthodontist of een beugel mogelijk is. Als je een grote spleet tussen je tanden hebt en facings zonder slijpen niet mogelijk, dan is een beugel wellicht de allermooiste oplossing.

Bij scheve tanden

Bij (hele) scheve tanden staan de tanden vaak gedraaid en staan een of meerdere tanden met een hoek of rand naar voren. In die gevallen is het onmogelijk om facings zonder slijpen te maken. Als je het zou proberen zouden de facings enorm naar voren komen om er nog een gelijk geheel van te maken en dat is natuurlijk niet mooi.

Ook als er een tand heel erg naar achter staat moet er vaak geslepen worden aan de buurtanden omdat deze vaak over het ’gat’ naar elkaar toegegroeid zijn. Dus bij scheve tanden moet er eigenlijk altijd geslepen worden.

Facings tanden slijpen: nodig of niet?

Het verschilt vaak per aanbieder of bij een behandeling met facings tanden slijpen nodig is. Vaak is goedkoop “duurkoop” voor je gebit: bijvoorbeeld bij behandelingen in Turkije zie je vaak dat fors geslepen tanden het resultaat zijn na het plaatsen van facings.

Let hierbij dus goed op. Wij kunnen het goed begrijpen dat je je tanden intact wil laten en liever niet je tanden wil slijpen. Een goed alternatief is dan om te kiezen voor een goede tandenbleekset. Hier zitten geen risico’s aan verboden en sommigen mensen behalen uitstekende resultaten.

Geplaatst in: De behandeling